Πεταλούδες: «Από την Αρχαιότητα μέχρι την Σύγχρονη Ομοιοπαθητική» (μέρος Α )


To έντομο
Είναι έντομα της τάξης των Λεπιδόπτερων και ανήκουν σε μια από τις υπεροικογένειες των Hesperioidea (Εσπερίες) ή των Papilionoidea.Ανήκουν στο φύλο των αθρόποδων και στην τάξη των εντόμων.Τα είδη τους υπερβαίνουν τον αριθμό των 100.000 σε όλο τον κόσμο. Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλουν ανάλογα με το είδος.
Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες και συχνά το μεγαλύτερο τμήμα τους παρουσιάζει περιπτώσεις σεξουαλικού διμορφισμού.

Οι πεταλούδες ταξινομούνται σε δύο υπεροικογένειες, Εσπεριοΐδαι, γενικώς οι ‘εσπερίες’ και Παπιλιονίδαι ,
Papilionidae ή ‘αληθινές πεταλούδες’.

Οι πέντε οικογένειες των αληθινών πεταλούδων που συνήθως αναγνωρίζονται στα Papilionidae :
1. Οικογένεια Παπιγιονίδαι , Papilionidae , Μαχάονες
2. Οικογένεια Πιερίδαι Pieridae, οι λευκές και οι κίτρινες
3. Οικογένεια Λυκαινίδαι , Lycaenidae, οι γαλάζιες και οι χαλκόχρωμες
4. Οικογένεια Ριοδινίδαι ,Rodinidae
5. Οικογένεια Νυμφαλίδαι Nymphalidae

Οι πεταλούδες στον κόσμο

Αζτέκοι -> Οι μακάριοι νεκροί μπορούσαν να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, με μορφή πεταλούδας, για να τους βεβαιώσουν ότι είναι καλά. Το μήνυμα έρχονταν όταν μια πεταλούδα πετούσε χαρμόσυνα γύρω από τις ανθοδέσμες του σπιτιού, που είχε πρόσφατα χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Γι’αυτό, ήταν ασέβεια να μυρίζουν τα λουλούδια από πάνω, διότι η κορυφή τους ήταν αφιερωμένη στις ψυχές.

Μάγια -> Πίστευαν ότι οι πεταλούδες ήταν οι ψυχές των νεκρών πολεμιστών.Η ίδια πεποίθηση, ότι οι πεταλούδες είναι ψυχές των νεκρών, επιβίωσε πολλούς αιώνες, φτάνοντας μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, όπου έχουμε σχετικές αναφορές στις παραδόσεις σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Ινδιάνοι -> Πίστευαν ότι οι πεταλούδες ήταν οδηγοί στην ευτυχία. Μέχρι σήμερα είναι γνωστός ο τελετουργικός ‘χορός της πεταλούδας’ με τον οποίο επικαλούνται τις πεταλούδες να τους ευλογήσουν με καλοτυχία και ευημερία.

Σερβία -> Πίστευαν ότι η πεταλούδα είναι η ψυχή μάγισσας που κοιμάται. Λέγονταν ότι εάν έβρισκαν το σώμα της μάγισσας που κοιμάται και την γυρίσουν μπρούμυτα, τότε η πεταλούδα-ψυχή της δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στο σώμα κι έτσι θα πεθάνει.

Σκοτία -> Πίστευαν ότι μεγάλο κακό θα σε βρει εάν σκοτώσεις πεταλούδα.
Αγγλία -> Είναι μεγαλύτερο κακό εάν σκοτώσεις την πρώτη πεταλούδα της εποχής.
Βρετανία -> Πίστευαν ότι το να δεις τρεις πεταλούδες να πετούν σαν ομάδα είναι κακός οιωνός, και ότι εάν μια πεταλούδα καθίσει πάνω σου δεν είναι καλό σημάδι.

Κίνα -> Αν ένα ζευγάρι πεταλούδες μπει μέσα στο σπίτι, έρχεται γάμος, διότι οι δύο πεταλούδες που πετούν μαζί, είναι σύμβολο αγάπης.

(ακολουθεί το επόμενο μέρος )

Advertisements