Πεταλούδες: “Από την Αρχαιότητα μέχρι την Σύγχρονη Ομοιοπαθητική” (Μαχάων )


ΜΑΧΑΩΝ
Απόσπασμα από το καινούργιο βιβλίο της Νίκης Τσέκου
«ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ- Μαγικά φυτά της Μήδειας και των Ηρώων» 8ος π.Χ αιώνας.
Γιος του Ασκληπιού και της Ξάνθης. Βασιλιάς της Τρίκκης. Δοξάστηκε ως ιατρός και ήρωας στον Τρωικό πόλεμο. Ήταν χειρουργός. Μαχόμενος έπεσε κάτω από τα τείχη της Τροίας, αφού τραυματίστηκε βαριά από βέλος του Πάρη που τον βρήκε στο δεξί ώμο. Ο νεκρός μεταφέρθηκε από τον Νέστωρα και τάφηκε στη Γερήνια της Μεσσηνίας. Ο Μαχάων χαρακτηρίζεται από τον Όμηρο ως αμύμων ιητήρ, δηλαδή, εξαιρετικός ιατρός.
O Μαχάων ήταν γιατρός των τραυμάτων στον Τρωϊκό πόλεμο. Η ειδικότητα του Μαχάονα να θεραπεύει τραύματα που προκαλούνταν στη μάχη, φαίνεται και από τα ονόματα και άλλων θεραπευτών ηρώων που ήταν γιοι του, όπως ο Πολεμοκράτης, ο Νικόμαχος, ο Αριστόμαχος . Στον Τρωϊκό πόλεμο , η πλειοψηφία των τραυμάτων προέρχονταν από λόγχη. Λιγότερα τραύματα έχουμε από σπαθί ή ξίφος και ακόμα λιγότερα από σφεντόνα.

Σύμφωνα με τον Όμηρο, τον Φιλοκτήτη θεράπευσε ο Μαχάων , ο γιος του Ασκληπιού, ο οποίος καθάρισε πρώτα την πληγή και μετά έβαλε πάνω ήπια βότανα που είχε δώσει ο Κένταυρος Χείρωνας στον πατέρα του Μαχάονα τον Ασκληπιό.
Υπάρχει και ένα είδος πεταλούδας που ονομάζεται «Μαχάων». Μια τέτοια πεταλούδα μπορεί να δούμε συχνά πάνω στο άνθος του φυτού που έχει σχέση με τον Κένταυρο Χείρωνα, το Κενταύριον.
Στο είδος αυτό ανήκουν διάφορες πεταλούδες, μεταξύ των οποίων και αυτή που εμείς στη Σαντορίνη τη λέμε «Καλαμαντατούση» και την καλοδεχόμαστε όταν μπει στο σπίτι μας, γιατί όπως πιστεύουμε, φέρνει καλά μαντάτα. Εξ ου και το όνομα : Καλαμαντατούσης.
Θα ήταν νομίζω πολύ τραβηγμένο να πούμε ότι ο Όμηρος, όταν μας λέει ότι τη γάγγραινα του Φιλοκτήτη θεράπευσε ο Μαχάων, εννοεί ότι οι προνύμφες της πεταλούδας «Μαχάων» καθάρισαν την κακοφορμισμένη πληγή του ήρωα!

Επί τη ευκαιρία , αξίζει όμως να αναφέρω ότι υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που έχουν παρασκευαστεί από πεταλούδες .[…]Παρ ’όλο που συμβαίνει φάρμακα από πεταλούδες να θεραπεύουν διάφορα δερματικά προβλήματα, αυτό δεν είναι στοιχείο που μπορούμε να το συνδέσουμε με τη θεραπεία της γάγγραινας του Φιλοκτήτη από τον Μαχάονα.

Advertisements